Кропивницький: Дієтолог назвала корисні і небезпечні властивості сухофруктів

Вживання сухофруктів може дати багато корисного організму: в них більше, ніж у свіжих фруктах міститься вітамінів та інших цінних елементів.

Про це повідомила лікар-дієтолог Олена Соломатіна, передає 0522.

Дієтолог пояснила: через відсутність води концентрація корисних для здоров’я мікро – і макроелементів в сухофруктах вище, ніж у звичайних фруктах. Зокрема, сухофрукти насичені калієм, який корисний для підтримки активної роботи серцево-судинної системи, а також магнієм, який нормалізує тиск.

У той же час сухофрукти відрізняються високим вмістом фруктози і сахарози, що небезпечно для стану судин, підшлункової і печінки. Велика кількість харчових волокон в сухофруктах робить їх провокаторами здуття і метеоризму.

Дієтолог назвала найбільш корисні на її погляд сухофрукти – це чорнослив і ізюм темний. За рахунок багатого змісту антиоксидантів, антоціанів, а також поліфенольних сполук їх вживання гальмує старіння і оздоровлює серцево-судинну систему,органи зору.

Але треба пам’ятати, що ізюм містить цукру більше, ніж всі інші сухофрукти, а сушений чорнослив дає проносний ефект, – підкреслила лікарка.

Соломатіна порадила не купувати «красиві» сухофрукти, які виглядають заманливо, як в рекламі. Краще з’їсти більш бліді і «засушені», а не «соковиті» сухофрукти (головне: них не повинно бути цвілі).

Насичений яскравий колір і блиск сухофруктів говорять про те, що, швидше за все, їх обробили для збільшення терміну збереження та надання товарного виду сірчистим газом, парафіном або олією, – поділилася дієтолог.