• Головна
  • 2 червня – День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі
13:22, 2 червня

2 червня – День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі

2 червня – День здорового харчування та відмови від надмірностей у їжі, фото-1

З 2 червня 2011 року відзначають «День здорового харчування і відмови від надмірностей у їжі». Метою його проведення є привернення уваги до питань культури харчування, особливо зараз, коли  число людей у світі з надмірною вагою з року в рік зростає.

Здорове харчування — це збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини у харчових і біоактивних речовинах, а також це любов та повага до себе. Наш організм не сміттєвий бак, щоб закидати в нього все що попало, тому потрібно більш свідоміше ставитись до того що ми споживаємо.

Як зазначає Всесвітня організація охорони здоров’я, правильне харчування (тобто належна, добре збалансована їжа) в поєднанні з регулярними фізичними навантаженнями лежить в основі гарного здоров'я. Погане харчування може призвести до ослаблення імунітету, підвищення сприйнятливості до хвороб, порушення фізичного і психічного розвитку та зниження продуктивності. Сьогодні люди, на жаль, споживають більше продуктів з високим вмістом калорій, жирів, вільних цукрів, солі/натрію, в той же час не споживаючи достатньо фруктів, овочів та інших видів клітковини, таких як цільні злаки.

Точний склад різноманітного, збалансованого і здорового харчування залежить від індивідуальних особливостей (таких як вік, стать, спосіб життя і ступінь фізичної активності), культурного контексту, наявних місцевих продуктів і звичаїв у сфері харчування. Однак основні принципи здорового харчування залишаються однаковими.

Здорове харчування дорослих людей включає наступні компоненти:

- фрукти, овочі, бобові, горіхи і цільні злаки;

- щонайменше, 400 г (тобто п'ять порцій) фруктів та овочів в день, крім картоплі, солодкої картоплі та інших коренеплодів, що містять крохмаль;

- вільні цукри (це всі цукри, що додаються в харчові продукти або напої виробником, кухарем або споживачем, а також цукри, природним чином присутні в меді, сиропах, фруктових соках і їх концентратах) повинні складати менше 10% від загальної споживаної енергії, що еквівалентно 50 г на людину з нормальною вагою, яка споживає близько 2000 калорій в день, але в ідеалі, з метою забезпечення додаткових переваг для здоров'я, вони повинні складати менше 5% від загальної споживаної енергії;

- жири повинні складати менше 30% від загальної споживаної енергії (необхідно віддавати перевагу ненасиченим жирам, що містяться в рибі, авокадо і горіхах, а також в соняшниковій, соєвій, рапсовій і оливковій олії)

- споживання менше 5 г солі на день, сіль повинна бути йодованою. Харчуйтеся правильно - час обирати здоров'я!

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#день здорового харчування
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Останні новини
Оголошення
live comments feed...