• Головна
  • Кіровоградці, обережно — гриби!
18:15, 29 жовтня 2013 р.

Кіровоградці, обережно — гриби!

Цього року видалася тепла, дощова осінь, тож, грибів вродило чимало. А це не аби яка спокуса, адже за півгодини прогулянки в лісі чи лісосмузі можна назбирати повний кошик цих смачних дарів природи.

Про корисні властивості грибів говорилося і писалося багато. Гриби здавна вважаються цінним продуктом харчування. Гармонійне поєднання в їхній органічній структурі білків, мікроелементів та вітамінів робить їх ідеальними з точки зору поживності. На жаль, звичайна людина не завжди є обережною, збираючи гриби та готуючи з них різноманітні страви. Інколи навіть їстівні гриби можуть спричинити важке отруєння, адже відомо, що вони інтенсивно всмоктують з атмосфери безліч шкідливих речовин, у т.ч. радіонуклідів. Тому, зважаючи на обставини, краще обмежити вживання цього делікатесу, або й зовсім відмовитися від нього.

Але якщо ви не в змозі відмовити собі скуштувати грибні страви, радимо прислухатися до таких порад:

  •  Збирати і купувати слід тільки ті гриби, які вам добре відомі.
  • Не збирайте гриби у лісосмугах поблизу автомобільних та залізничних магістралей, промислових об’єктів, хімічно та радіаційно небезпечних зон.
  •  Не беріть гнилих та старих грибів, не збирайте їх, коли спостерігається посуха, оскільки у посушливий період гриби втрачають вологу і посилено накопичують отруту.
  • Зібрані чи куплені на ринку гриби піддавайте якісній термічній обробці (відварювати слід не менше 30 хвилин, відвар злити, гриби промити проточною водою і лише після цього з них можна готувати страви).
  •  Пам’ятайте, що пригощати грибними стравами дітей віком до 7 років і вагітних жінок вкрай небезпечно. Не бажано включати гриби в раціон людей похилого віку, а також осіб, які страждають на захворювання органів травлення, печінки та нирок.
  •  Потрібно суворо дотримуватись правил консервування грибів, адже найменша помилка може призвести до захворювання на ботулізм.

Симптомами отруєнь дикорослими грибами є біль у животі (в ділянці шлунку), посилене потовиділення, нудота, блювота, проноси, зниження артеріального тиску. Ознаки отруєння з’являються вже через 1-2 години після вживання грибів. Це залежить від віку та стану здоров’я, кількості з’їдених грибів, а також від їх виду.

При першій підозрі на отруєння грибами необхідно звернутися за медичною допомогою!

До прибуття лікаря хворого слід покласти на ліжко, дати випити 4-5 склянок води, содового розчину (1 чайна ложка соди на склянку води) або розчину марганцівки, після чого викликати блювоту, дати проносне. Після кожного промивання шлунку потрібно зробити очищувальну клізму. Правильне лікування можливе лише при безпомилковому визначенні виду гриба, який викликав отруєння. Для цього необхідно зберегти для лабораторного аналізу залишки грибів, які вживалися.

Щоб отруїтися дикорослими грибами, не обов’язково їх навіть їсти, досить лише скористатися посудом, у якому вони готувався. До того ж, після всмоктування радіонуклідів або токсичних викидів в грибах відбуваються різноманітні мутації. Тому навіть їстівні гриби іноді можуть бути отруйними, їх необхідно перевіряти в лабораторіях.

Радимо задуматися: чи варто випробовувати свій організм на міцність, ризикувати своїм здоров’ям, а то й життям, піддавшись спокусі поласувати грибними делікатесами?!.

Орлова Г.М.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити
live comments feed...